Wersja FLASH
wykonanie: "INTERVICO"

Uroda od wewnątrz.


Zdrowie i uroda zależą przede wszystkim od odżywiania. Skóra zostaje odżywiana od wnętrza, dlatego ważne jest dostarczanie organizmowi składników odżywczych i witamin. Na przykład żółtko jaj zawiera kwas pantotenowy, którego niedobór może wywoływać choroby skóry. Zalecane ilości, to 8 mg na dzień.
100 g jajka kurzego zawiera 2,4 mg.
W dobrym humorze
i piękna dzięki jajku.


Jajko zawiera aromatyczny aminokwas - tryptofam, który wpływa na nasze dobre samopoczucie, wzmacniając odporność organizmu. Jajko jest również chętnie wykorzystywane jako naturalny składnik
w samodzielnie przygotowywanych, świeżych środkach kosmetycznych, jak: maseczki na twarz i odżywki do włosów. Zawierają one białko, tłuszcz, węglowodany, są bogate
w lecytynę, witaminy i minerały.

Recepty kosmetyczne >>
Strach przed cholesterolem?

Najnowsze badania na Uniwersytecie w Arizonie w USA wykazały, że nie musimy bać się cholesterolu w jajku. Dowiedziono mianowicie, że 100 mg cholesterolu w pokarmie podnosi jego poziom we krwi o zaledwie 2,5 mg/dl. Wzrost ten jest tak minimalny, że jego stwierdzenie tradycyjnymi metodami laboratoryjnymi nie gwarantuje dokładnego wyniku. Zalecenia zaniechania spożywania jaj, aby żyć w wolności od choresterolu, praktycznie nie przynosi pożądanego efektu. To ilość ma tu zasadniczy wpływ na poziom cholesterolu
we krwi.
W jajku siedzi dużo dobrego!

Jajo kurze należy do najbogatszych w składniki odżywcze i najbardziej wartościowych, podstawowych produktów żywnościowych. Posiada ono biologicznie najwyższej jakości białko, które jest bardziej warościowe, niż proteiny pochodzenia mlecznego, mięsnego, czy rybnego. Wyjątkowo wysoka jest gęstość zawartych w jajku składników odżywczych
w stosunku do jego niskiej wartości kalorycznej. Dotyczy to szczególnie rozpuszczalnych
w tłuszczach witamin A, D, E i K, jak również witamin B2, B12 i kwasu foliowego. Spośród minerałów wymienić można żelazo, cynk, selen
i fosfor.
Co czyni jajka tak wartościowymi?

Mimo przeciętnej masy wynoszącej tylko 60 g jajko kurze jest prawdziwym źródłem energii, ponieważ pod jego skorupką znajduje się wiele różnych składników odżywczych.


Jedno jajko zawiera:

  • Biologicznie wartościowe białko, które łatwo poddaje się procesowi trawienia.
         Organizm ludzki jest w stanie wykorzystać to białko prawie w stu procentach.
         Zawartość białek w żółtku jest wyższa, niż w białku jajka.
  • Tłuszcze, których duże ilości występują w żółtku, a jedynie śladowe w białku.
  • Rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K. Witamina A jest najważniejszym składnikiem
         jajka, a w organiźmie człowieka przyczynia się do zachowania elastyczności oka, czyli zdolności
         przystosowywania się źrenicy do zmiennych warunków oświetlenia.
  • Rozpuszczalne w wodzie witaminy rodzaju B. Witamina B1 jest nieodzowna przy prawidłowej
         przemianie węglowodanów i jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania komórek
         nerwowych. Witamina B2 bierze udział m. in. w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy,
         oraz jest ważna w procesie przyswajania tlenu przez komórki.
  • Minerały jak wapń, fosfor i żelazo w żółtku, oraz potas i sód w białku.
  • Cholesterol, który występuje wyłącznie w żółtku.

  • Cholesterol - dla organizmu nieodzowny.

    Cholesterol spełnia w organiźmie ludzkim ważne zadanie jako:

  • część budulca każdej komórki,
  • podstawę w produkcji hormonów i witaminy D,
  • element kwasów żołądkowych odpowiedzialnych za spalanie tłuszczy.
  • Zielone Łąki polecają stronę: http://jedzmyjaja.pl.
    © 2007 - 2011 P. W. "Zielone Łąki"®